Trauma & EMDR

Begeleiding van trauma

Veel mensen ervaren trauma’s in meer of mindere mate. We denken nogal eens dat we pas last mogen hebben van een trauma als we zwaar getraumatiseerd zijn, zoals bij Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS). Maar dat is niet terecht. Een trauma, hoe klein ook, kan veel plek innemen in je leven en je gedachten, middels herbelevingen bijvoorbeeld. Door ermee aan de slag te gaan, wordt het minder emotioneel beladen en heeft het niet meer de overhand in je bestaan.

Wat is een trauma?

Ik spreek over een trauma bij zowel indrukwekkende gebeurtenissen, beelden en ingrijpende herinneringen, die van invloed zijn op ons dagelijks functioneren en gevoelsleven. Maar ook bij “lichte” gebeurtenissen die sporen achterlaten, zoals negatieve opmerkingen, beschamende gebeurtenissen, conflicten op het werk of vervelende medische ingrepen.

Je merkt ze op in spanning (schrikreacties), in gevoelens (paniek, angst) en gedrag (vermijden). Ook kun je negatieve conclusies over jezelf hebben getrokken, die niet op waarheid berusten.

‘Mensen maken eigenlijk heel veel trauma’s mee. Soms is ergens in hun jeugd al zoveel misgegaan, door misbruik, ouders die afwezig doordat ze er niet konden zijn… Maar ook door kleine of grote gebeurtenissen later in het leven. Vaak willen we niet zien dat dat soort dingen er zijn, maar ze hebben wel degelijk impact. Ze moeten er vroeg of laat uit.’

Soorten trauma’s

Er zijn verschillende soorten trauma’s, denk aan:

In het verleden gepest zijn.

Het zien van of betrokken zijn bij een (dodelijk) ongeluk.

Als kind niet gehoord en gezien zijn door je opvoeders.

Na 4 maanden te horen krijgen dat je baby afwijkingen heeft.

Het bericht krijgen dat je kanker hebt.

Verhalen horen van anderen die angstig zijn. 

 

Trauma & EMDR

EMDR beperkt zich allang niet meer tot alleen behandeling van PTSS klachten. Uit onderzoek blijkt dat het ook helpt bij angstklachten, chronische ziekten maar ook negatief zelfbeeld.

Hier een video die uitlegt hoe EMDR in zijn werk gaat. 

Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat het meeste werk zit in de eerste fase, waarin we samen op zoek gaan naar betekenisvolle ervaringen en de daarmee samenhangende klachten. Soms zijn ze overduidelijk maar vaker is het directe verband dit altijd helder. Zoals je bijvoorbeeld ergens getuige van bent geweest, verschrikkelijke verhalen van een ander hebt gehoord of wanneer jij oordelen van anderen bent gaan geloven (“Je deugt nergens voor”).

Wanneer dit helder is, dan gaan we aan de slag met de EMDR lamp, trillingen of het geluid. 

Afhankelijk van het trauma, kan het met enkele sessies verwerkt zijn. Soms duurt het wat langer. 

€ 95,-*
  • EMDR traject
  • intakegesprek binnen 2 weken
  • tussentijdse ondersteuning
  • * LET OP: sessies worden NIET vergoed door de verzekeraars

Wil je meer informatie over de begeleiding?